Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ο Εβραίος Μάγκνους Χίρσφελντ και το γκέι λόμπι

 


Στις 14 Μαΐου το 1868 γεννήθηκε στη Γερμανία ο Εβραίος κομμουνιστής Μάγκνους Χίρσφελντ. Ο Χίρσφελντ ήταν ένας από τους ιδρυτές του γκέι λόμπι και ο δημιουργός του όρου "ρατσισμός". Ο Χίρσφελντ ήταν τόσο αντιπαθής στη Γερμανία που παραλίγο να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου.Ο Magnus Hirschfeld γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1868 στην πόλη Kolberg από εβραϊκή οικογένεια. Αφού σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία και άνοιξε ιατρείο, ο Χίρσφελντ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1897, όταν ίδρυσε την "Επιστημονική Ανθρωπιστική Επιτροπή" (Whk) στο Βερολίνο. Η Whk ήταν η πρώτη πολιτική οργάνωση για τους ομοφυλόφιλους στη Γερμανία και ιδρύθηκε την ημέρα των γενεθλίων του Χίρσφελντ, στις 14 Μαΐου. Στόχος της ήταν να εργαστεί για την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία μεταξύ ανδρών.

Το 1919, ο Χίρσφελντ ίδρυσε το Ινστιτούτο Σεξουαλικής Επιστήμης, όπου η επιστημονική έρευνα για τις σεξουαλικές παρεκκλίσεις συνδυαζόταν με την πολιτική δραστηριότητα και την εκπαίδευση. Το Ινστιτούτο έγινε σημείο συσπείρωσης για τους ομοφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, ο σοσιαλδημοκράτης Eric Thorsell, ένας από τους ιδρυτές του ομοφυλοφιλικού κινήματος στη Σουηδία, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Hirschfeld στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Πολλοί επιφανείς Εβραίοι, όπως οι μαρξιστές Benedict Friedländer και Kurt Hiller και ο σιωνιστής Albert Einsten, συνέρρεαν στο Ινστιτούτο.
Ο ίδιος ο Magnus Hirschfeld ήταν μαρξιστής και κομμουνιστής. Αρχικά υποστηρικτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αργότερα συνεργάστηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPD), το οποίο χαιρέτισε ως μέρος του αγώνα για την απελευθέρωση των ομοφυλοφίλων. Για λογαριασμό του Χίρσφελντ, το KPD προσπάθησε να καταργήσει τον νόμο που ποινικοποιούσε την ανδρική ομοφυλοφιλία. Αυτό έγινε στο γερμανικό κοινοβούλιο το 1924.

Ο Χίρσφελντ ήταν προσηλωμένος στον μαρξισμό, στα θέματα των ομοφυλοφίλων και στη "σεξουαλική απελευθέρωση" γενικότερα - συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του φεμινισμού και της άμβλωσης. Στο Βερολίνο τη δεκαετία του 1920 δημιουργήθηκε ένα παρακμιακό γκέι περιβάλλον, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στη δημιουργία αυτού που περιγράφεται ως το πρώτο παγκόσμιο κίνημα ΛΟΑΤ. Το ομοφυλοφιλικό κίνημα στη Γερμανία, με τον Χίρσφελντ ως μία από τις πιο κεντρικές φιγούρες, εργάστηκε μανιωδώς για να καταστήσει το Βερολίνο τόπο συγκέντρωσης των ομοφυλόφιλων του κόσμου. Στο Βερολίνο δημιουργήθηκε πληθώρα γκέι κλαμπ, μπαρ, ακόμη και εφημερίδες και το 1922 η πόλη διοργάνωσε την πρώτη διαδήλωση ομοφυλοφίλων, στην οποία λέγεται ότι συμμετείχαν 400 άτομα.
Αυτό που πολλοί αντιλήφθηκαν ως σκόπιμη επίθεση στην κοινωνική ηθική προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία. Το 1920, ο Χίρσφελντ φέρεται να ξυλοκοπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου μετά από μια διάλεξη στο Μόναχο. Οι εθνικοσοσιαλιστικές εφημερίδες Völkischer Beobachter και Der Angriff αντέδρασαν και επέκριναν τον Hirschfeld αρκετές φορές. Το 1933, όταν οι εθνικοσοσιαλιστές ανέβηκαν στην εξουσία, το λόμπι των ομοφυλοφίλων απαγορεύτηκε στη Γερμανία. Ο Χίρσφελντ, που τότε βρισκόταν σε περιοδεία διαλέξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έμαθε σύντομα ότι οι δραστηριότητές του δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτες στη Γερμανία. Το ινστιτούτο του Χίρσφελντ απαγορεύτηκε μετά από λίγους μήνες και οι Γερμανοί φοιτητές το βανδάλισαν το 1933. Ωστόσο, ήταν οι Σύμμαχοι που, κατά ειρωνεία της τύχης, κατέστρεψαν το κτίριο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού το 1943.
Ο Χίρσφελντ ήταν επίσης κάτι σαν διαμορφωτής τάσεων όσον αφορά τις έννοιες. Ο Hirschfeld ήταν αυτός που επινόησε τους όρους "τραβεστί" (1910) και "τρανσέξουαλ" (1923). Ήταν επίσης ο Hirschfeld που εισήγαγε τον όρο "ρατσισμός" σε ένα ευρύτερο κοινό. Όταν οι εθνικοσοσιαλιστές ανέβηκαν στην εξουσία το 1933, η εστίαση του Hirschfeld μετατοπίστηκε από τη σεξουαλική απελευθέρωση στον "αγώνα κατά του ρατσισμού". Στα τέλη του 1933, κατά τη διάρκεια της εξορίας του, δημοσίευσε το βιβλίο "Rassismus", το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά λίγα χρόνια αργότερα. Πρόκειται για μια προσπάθεια επιστημονικής μελέτης του ρατσισμού, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό μια πολεμική κοινοτοπία. Χαρακτηριζόμενος από τους δικούς του ως περισσότερο προπαγανδιστής παρά επιστήμονας, ο Χίρσφελντ χρησιμοποίησε επιχειρήματα και επεξηγηματικά μοντέλα που μας είναι γνωστά σήμερα. Ο Χίρσφελντ υποστήριξε ότι μια απόδειξη της μη ύπαρξης φυλών είναι ότι "δεν υπάρχει καθαρόαιμη φυλή" και τόνισε το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να διασταυρώνονται, πράγμα που σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει ότι "υπάρχει μόνο μια φυλή". Ο Hirschfeld υποστήριξε επίσης ότι ο "ρατσισμός" δεν είναι βιολογικός και φυσικός αλλά κάτι που μαθαίνεται από μικρή ηλικία.

Ο Hirschfeld πέθανε το 1935 στη Γαλλία. Το lobbying έργο του τερματίστηκε απότομα όταν οι εθνικοσοσιαλιστές ανέβηκαν στην εξουσία στη Γερμανία, αλλά συνεχίστηκε μετά τη νίκη των "δυνάμεων του καλού" στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρέχοντας χώρους συνάντησης για τους ομοφυλόφιλους του κόσμου, προωθώντας δημόσια την ομοφυλοφιλία και δημιουργώντας μια πολιτική αρένα για το λόμπι των ομοφυλόφιλων, ο Εβραίος κομμουνιστής Χίρσφελντ είχε σημαντικό αντίκτυπο στο κίνημα των ΛΟΑΤ σήμερα.
Πηγή: https://nordfront.se/magnus-hirschfeld-och-homosexlobbyn

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου