Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Έρευνα ΕΛΣΤΑΤ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν που μας έχουν οδηγήσει οι αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων. Την περίοδο 2009- 2013 καταγράφηκε δραματική αύξηση στα ποσοστά των νοικοκυριών που δεν μπορούν πια να δώσουν στα παιδιά τους ένα κομμάτι κρέας.

Στοιχεία που αναφέρονται στην αδυναμία των ελληνικών οικογενειών να παρέχουν τα πιο βασικά αγαθά στα παιδιά τους, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για την υλική στέρηση των παιδιών, σε σύγκριση µε τα στοιχεία της έρευνας για το 2009, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδρομές, το οποίο ανέρχεται σε 25,4% το 2013 από 7,6% που ήταν το 2009.

Αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά των νοικοκυριών που δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση (7,4% το 2013 από 4% το 2009), καθώς και τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα (4,4% το 2013 από 1,1% το 2009). Σημαντική αύξηση, παρατηρείται και στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους ένα χώρο κατάλληλο, για σχολική µελέτη.

Τα νοικοκυριά αυτά ανέρχονται σε ποσοστό 18,4%, ενώ το 2009 το ποσοστό ήταν 11,7%. Το 68,7% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν µπορεί να καλύψει οικονοµικά τη συμμετοχή των παιδιών του σε σχολικές εκδροµές και εκδηλώσεις µε ίδιους οικονοµικούς πόρους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα µη φτωχά νοικοκυριά ανέρχεται σε 8,8%.

Το 18,4% των νοικοκυριών, δεν έχει κατάλληλο χώρο στην κατοικία για τη σχολική µελέτη των παιδιών, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσμό είναι 31,6% και 13,1% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα της υπογεννητικότητας, τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο αδυναµία να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά.
Είναι σαφής η απουσία της πολιτείας, που σε μία χώρα που έχει ανάγκη νέες γεννήσεις, έχουν ψαλιδιστεί όλα τα επιδόματα.

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά µε 3 παιδιά δεν µπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδροµές σε ποσοστό 45,1%, ενώ για τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά το ποσοστό ανέρχεται σε 66,5%.
Αντίστοιχα, τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων (γενέθλια, ονοµαστικές εορτές κλπ.), δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα νοικοκυριά µε 3 παιδιά σε ποσοστό περίπου 16%, ενώ τα νοικοκυριά µε 4 ή περισσότερα παιδιά δηλώνουν ότι δεν µπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στα παιδιά τους σε ποσοστό 28,6%.

Είναι μία ξεκάθαρη εικόνα του χτυπήματος που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία, μέσα στα μαύρα χρόνια των μνημονίων.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου